Moeder zijn en ondernemen: zo pak ik het aan

De eerste versie van dit artikel ging over hoe ik mijn zaak voorbereidde op het aankomende moederschap. Maar nu onze dochter Renée ondertussen al meer dan een jaar oud is, vond ik dat deze blog een update verdiende. En de kans bestaat dat er nog eens een update komt wanneer er een tweede kind is, of wanneer onze dochter naar school gaat. Want ons leven verandert continu en ook ik probeer hierin te navigeren als ambitieuze ondernemer. Ik geef je daarom mijn 3 manieren mee waarop ik het moederschap en het ondernemerschap combineer. Ik noem het liever geen tips, want elke ondernemer moet doen waar hun bedrijf baat bij heeft. Ik deel wel graag mijn ervaring om je te inspireren.


Hou werk en privé gescheiden

Als dienstverlener kan je makkelijk van thuis werken. Ook wij hebben in ons huis een bureauruimte waar we kunnen werken. Maar ik koos er toch voor om naar een coworking space te gaan waar ik de deur van de zaak letterlijk achter mij toe kan trekken na de werkdag. Want hoe realistisch is het om te proberen werken met een kind dat je aandacht opeist? Ik kan niet focussen op mijn werk als mijn dochter bij mij is en omgekeerd ben ik niet écht bij mijn dochter als ik de hele tijd één oog op mijn computerscherm heb.

Die scheiding werk-privé is trouwens niet alleen interessant voor ondernemende ouders, maar voor iedereen. Fysiek afstand nemen van je werk zorgt ervoor dat je ook mentaal kan loskoppelen. Dat wil niet zeggen dat ik nooit ‘s avonds mijn laptop opendoe, integendeel. Maar ik doe het bewust wanneer de dochter in bed ligt. Op die manier ben ik met mijn aandacht altijd waar ik op dat moment wil zijn.


Structuur en planning

Dankzij een duidelijke taakverdeling hebben mijn partner en ik voor voorspelbaarheid gezorgd in onze agenda. Hij doet de ochtenden, ik neem de avonden voor mijn rekening. Zo weet ik perfect hoe ik mijn werk kan maximaliseren.

Ik heb er bovendien voor gekozen om (tijdelijk) 4/5 te werken. Ik ben daar al tijdens mijn zwangerschap mee begonnen, zodat mijn klanten geleidelijk aan konden wennen aan die nieuwe regeling.

Een werkdag eindigt bij mij om 17u. Dan zet ik de werkknop af en geniet ik van kwalitijd met onze dochter. Het valt bijzonder goed mee om daar strikt in te zijn, want ik zie wat het me oplevert: het gevoel dat ik er echt ben met haar en dat ik haar zie opgroeien. Dat is veel meer waard dan dat extra uurtje werken.

Dat uurtje werken haal ik wel geregeld ‘s avonds nog in. En dat is oké. Ik hoef me niet schuldig te voelen, want in de uren daarvoor ben ik wel de aanwezige moeder die ik wil zijn. Dan voelt het net goed om ‘s avonds een paar uurtjes ook aanwezig te zijn voor mijn bedrijf.


Maak jezelf misbaar in je bedrijf

Als moeder van een pasgeboren baby ben je minstens een paar weken quasi onbereikbaar. Maar je wil natuurlijk niet dat je zaak in tussentijd op haar gat valt.

Ik had daarom tijdens mijn zwangerschap al de Business Fundamentals gelanceerd als DIY-traject voor potentiële klanten die klaar waren om aan hun zaak te werken en daarbij een specifieke nood hadden. Dat traject zoals het toen bestond, konden ze perfect doorlopen zonder mijn aanwezigheid.

Daarnaast ben ik ook al tijdens mijn zwangerschap mijn team gaan uitbouwen. Zo zorgde ik ervoor dat alles achter de schermen toch kon blijven draaien, zij het dan op een lager pitje. De coachings lagen natuurlijk even stil, maar mijn team zorgde ervoor dat de rest opgevangen werd.

Ik was altijd al te vinden voor de 80/20-regel, waarbij 80% van de output voortkomt van 20% van de input, en sinds ik moeder ben, pas ik die nog meer toe in mijn zaak. Als 20% van wat ik doe in mijn zaak, verantwoordelijk is voor 80% van de opbrengst, dan laat ik die 20% dubbel tellen. Je kan niet de volle 100% van de tijd productief bezig zijn (dat geldt voor iedereen), dus zorg ervoor dat de tijd die je wel productief kan besteden, dat je die ten volle benut. Gooi zaken overboord die niet bijdragen tot de continuïteit en groei van je bedrijf en focus op datgene dat wel belangrijk is.


En naar de toekomst toe?

Mijn dochter heeft ervoor gezorgd dat ik mijn kapiteinsrol heb ingenomen en dat ik heb leren loslaten en relativeren. Maar zij wordt groter en we denken ook aan baby 2, dus het is nog niet gedaan met veranderingen en mijlpalen. Dat zal allemaal ongetwijfeld een impact hebben op mijn zaak. Ik wil daarom blijven uitzoeken hoe ik mijn bedrijf op een duurzame manier kan uitbouwen en hoe ik tegelijk de moeder kan zijn die ik wil zijn.

Voor de toekomst betekent dat dat ik nog meer wil kijken naar hoe ik mezelf misbaar kan maken in mijn bedrijf zonder daarbij de kwaliteit van mijn product te compromitteren. Hoe kunnen mijn klanten de coaching krijgen die ze verdienen en mijn gezin de moeder die ze verdienen? Dat is een vraag die me op dit moment bezighoudt.


Maak jezelf onmisbaar door te groeien als CEO

Het is een belangrijk thema in dit artikel en in mijn leven als ondernemende moeder: hoe zorg ik ervoor dat mijn business blijft draaien, ook al ben ik er niet 100% van de tijd mee bezig? Daarvoor is het in eerste instantie belangrijk dat de fundamenten van je bedrijf stevig staan. Wil je je team gaan uitbreiden, dan moet je kunnen loslaten. Wil je 80% van je omzet uit 20% van je aanbod halen, dan is het belangrijk om niet alleen dat aanbod op punt te zetten, maar ook de marketing en sales daarrond.

Wil jij weten of je bedrijf klaar is voor het moederschap? Of struggle je met de combinatie en weet je niet goed aan welke knoppen je kan draaien om het makkelijker te maken? Doe dan nu de gratis analyse en ontdek wat jouw business nodig heeft.

Vorige
Vorige

Last van het shiny object syndrome? Vind meer focus in 5 stappen

Volgende
Volgende

Vraag het aan Eline: 3 herkenbare ondernemersvragen beantwoord