Een business retreat is geen luxe, maar een noodzaak: 5 redenen

Heb je ze ook al gezien? De socialmediaberichten van collega-ondernemers die er een paar dagen tussenuit gaan om te werken. Tijdens die zogenaamde “workations” of “business retreats” trekt de ondernemer in kwestie naar een vaak unieke locatie om enkele dagen te ontsnappen aan de rat race. En om een immense berg werk te verzetten, zo blijkt. Die persoon komt terug met bakken energie en noemt zo’n business retreat life changing. Ik spreek uit ervaring, en niet alleen die van mezelf, als ik zeg dat een business retreat, of het nu naar een hutje in de Ardennen is of naar een luxevilla in Dubai, een meerwaarde kan betekenen voor elke ondernemer. En ik heb 5 ontegensprekelijke argumenten voor je klaar.


1. Werk op een dieper niveau aan je zaak

Een business retreat is bedoeld voor ondernemers die uit hun comfortzone willen komen. De workshops zijn bedoeld om diep te graven, dus laat jezelf ook toe om tot die dieper liggende, onverwachte inzichten te komen. Wat op het eerste gezicht een vrij straight forward probleem lijkt met een praktische oplossing, kan bij nader inzien te maken hebben met onderliggende blokkades die je eerst dient weg te werken.

Nadenken over alle lagen van je business en ondernemerschap doe je niet tussen de dagelijkse rush door. Dan wil je ad hoc problemen aanpakken. Door stil te staan en te reflecteren kan je patronen in je eigen gedrag en denkwijze herkennen. De reden van je uitstelgedrag ligt misschien dieper. Of misschien had je niet eens door dat je een bepaalde beslissing of actie maar bleef uitstellen.

Door op een ander level naar je business te kijken, kan je nieuwe manieren ontdekken om te werken aan je groei. Je persoonlijke groei als mens en ondernemer, maar ook de groei van je onderneming.


2. Coach aan je zijde

Veel ondernemers hebben op een of ander moment in hun carrière al een business coach onder de arm genomen. Maar stel je nu voor dat je een intensieve begeleiding zou krijgen waar je een aantal dagen na elkaar continu die coach bij jou hebt. Dat is het geval op een business retreat.

Dan is er een coach mee die de juiste vragen stelt en dieper graaft dan jij zou durven gaan. De coach helpt je om structuur aan te brengen en je langetermijnvisie te bepalen. Tijdens zo’n retreat ga je onder begeleiding van een coach strategisch nadenken over je bedrijf en beslissingen nemen die bij jou passen. Een coachingstraject dat je anders verspreid over enkele maanden zou volgen, krijg je nu in een week. Als een soort bootcamp voor ondernemers.


3. Hak knopen door en neem voorsprong

Ken je het gevoel? Je aanbod zit niet meer helemaal goed en je zou het een en ander willen aanpassen, maar je blijft het altijd maar uitstellen. Je hebt het veel te druk om bezig te zijn met dat soort zaken, dus beslissingen blijven liggen. Of misschien blijf je bepaalde beslissingen voor je uitschuiven omdat je niet goed genoeg kunt inschatten wat de gevolgen ervan zullen zijn.

Een business retreat gaat over beslissingen nemen voor de groei van je business. Nadenken waar je naartoe wil, hoe je daar kan geraken en wat de eerstvolgende stappen zijn. Op een retreat neem je daar niet alleen de tijd voor, je krijgt ook de handvaten aangereikt om het op een doordachte manier aan te pakken en eindelijk met de nodige argumentatie de beslissingen te nemen die je al zo lang uitstelde.

Op die manier neem je voorsprong met je bedrijf en kan je stappen beginnen zetten. Door altijd maar voort te doen zoals je bezig bent en niet de tijd te nemen om na te denken over de weg die je uit wil, blijf je hangen in onzekerheid. Daadkracht komt boven wanneer je ze de ruimte geeft.


4. Omring je met gelijkgestemde ondernemers

Voor de Sun & Rise Business Retreats die ik zelf organiseer, moeten de deelnemers elk een case voorbereiden. Iets waar ze tegenaan lopen, twijfels waar ze mee zitten, het kan vanalles zijn. Die case leg je voor aan de anderen, stuk voor stuk ondernemers die op een zelfde niveau zitten in hun ondernemersreis en vanuit hun perspectief naar jouw vraag kijken en advies geven. Het helpt je om uit je eigen echo chamber te komen en niet meer in rondjes te blijven draaien, maar nieuwe ideeën te krijgen.

Samen op reis gaan en connecteren met mensen die op dezelfde golflengte zitten, werkt niet alleen verhelderend, maar ook helend. Ondernemen is soms eenzaam. Jij staat als CEO van je bedrijf in voor alle beslissingen en dat kan zwaar wegen. Dan doet het deugd om ideeën uit te wisselen met anderen en om te luisteren naar de verhalen van anderen. Je kan er inspiratie en herkenning uit halen voor jezelf.

Ik zag het al elke keer gebeuren: op zo’n retreat worden diepe connecties gelegd die ook na de reis blijven hangen. De deelnemers blijven elkaar opzoeken en struggles, vragen of successen met elkaar delen. Ze vormen elkaars adviesraad.


5. Even op pauze drukken

Neem even pauze van je managersrol en kruip in je rol van CEO. Hoelang is dat geleden? Eerlijk? Want we hebben altijd duizend-en-één dingen te doen, ballen in de lucht te houden en een team aan te sturen. Logisch dat je soms niet meer weet waar je hoofd staat.

Letterlijk afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen helpt je om naar je zaak te kijken door je CEO-bril. Bovendien geraak je op kantoor veel makkelijker afgeleid door alle andere taken op je to-dolijst, door kinderen die thuiskomen of medewerkers die je ‘snel’ iets komen vragen.

O ja, en een beetje ontspannen tussendoor helpt ook om on top of your game te blijven en met een fris hoofd je KPI’s te bepalen en actieplan uit te werken. Constante work-mode is niet gezond en bovendien niet productief. Even genieten mag. Je verdient het. En je bedrijf ook.


Groei dankzij een business retreat

Ik gaf je mijn beste argumenten voor een business retreat, maar eigenlijk komt het allemaal hierop neer: zet je business even opzij, zodat je haar centraal kan zetten. Neem afstand, durf je kwetsbaar op te stellen en ga connecties aan, zodat jij kan groeien als ondernemer. Je vertrekt met vragen en komt terug met antwoorden.

Zelf organiseer ik al een aantal jaar business retreats in binnen- en buitenland. Drie dagen Blankenberge of vijf dagen Portugal: de keuze is aan jou. De ene is iets laagdrempeliger, de andere erg uitgebreid, maar de opzet is dezelfde: afstand nemen om samen te werken aan je business en groei.

Benieuwd? Ontdek hier alles over de Sun & Rise Business Retreats of stel me jouw vraag.

Vorige
Vorige

De mindset shift: van freelancer naar successtrateeg

Volgende
Volgende

Last van het shiny object syndrome? Vind meer focus in 5 stappen